Kultur äter politik till frukost

Culture eats strategy for lunch, hette ett välbesökt seminarium på Handelskammaren i förra veckan. Men det verkar som om Kultur har mer på menyn än strategi.

Företagarkultur kan smälta direkt fientlig politik också, visar det sig.

Igår lanserade Entreprenörskapsforum en ny rapport vid ett seminarium med bland andra Anders Borg. Mest intressant var avsnitten av Lundaprofessorn Martin Andersson (som medverkar i Handelskammarens Öresundsprojekt) och tyska forskare som visade att företagarkultur i olika regioner är extremt sega och motståndskraftiga. I Östtyskland visar det sig till exempel att samma regioner som var starkast på att starta företag 1925 fortfarande idag, efter 40 års DDR-kommunism, hade behållit sin ställning och sin dynamiska kultur för entreprenörskap. Dessa regioner är föga förvånande mer välmående också. (Rapporten finns här)

Då skall man komma igår att DDR hade som ett viktigt mål att utrota företagsamhet. Produktion skulle ske i VEB, Volkseigene Betribe alltså ”folkets självägda företag”. Med andra ord statsägda. Sen hände det ju lite mellan 1925 och 1949 också. But dont mention the war.

För svenska förhållanden gäller något likande. Den enskilt viktigaste förklaringen på om en region har entreprenörskultur idag är om den också hade det för 25 år sedan.

Borg var som vanligt vältalig. Han orsakade en hel del munterhet bland de församlade forskarna när han apropå vinster i välfärdsföretag menade att man som ekonom måste komma till slutsatsen att konkurrens är bäst även i välfärdssektorn och att kommande års forskning bör kunna ägnas åt att bevisa det. Se där lite omvänd hypotesprövning där man börjar med slutsatsen. Sånt tycker forskare är roligt.

Men det betyder ju inte att Borg har fel.

/Per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>