Småländsk lucia?

Den trettonde december är alltid en speciell dag, men i år är den speciellt speciell. För när lussebullarna ätits upp och Luciatåget avtågar på morgonkvisten vidtar en viktig debatt i Sveriges Riksdag. Då läggs infrastrukturpropositionen fram och startskottet för arbetet med att fördela sådär en halv biljon kronor på vägar och järnvägar fram till 2025 inleds på allvar.

En proposition är ett förslag till riksdagen från regeringen och när riksdagens egna ledamöter lägger förslag kallas det motion. Och det är det många som vill, en bra bit över hundra stycken är inlämnade för behandling på Luciadagen.

Det hör till saken att regeringspartiernas ledamöter tar det lite lugnare med att motionera. Men överlag får flera viktiga sydsvenska projekt uppmärksamhet, som E22, HH-leden, Halland och Blekinges infrastruktur.

Bygg färdig E4 vid Ljungby uppmanar bland annat ledamöterna Clas-Göran Carlsson, Carina Adolfsson Elgestam och Tomas Eneroth, alla (S). Det är bara att citera motionen.

”Det är inte bara från kommun och region som kraven på en fullt utbyggd E4 kommer. Sydsvenska Industri och Handelskammaren och Transportindustriförbundet har sedan lång tid tryckt på för att investeringen ska komma på plats.”

Så sant så sant. Vi kan bara uppmana riksdagen att lyssna så att Lucia blir särskilt speciellt småländsk i år. Normalt klubbas förstås inga enskilda poster direkt när propen tas. Men om det nu är behandling på luciadagen kan man väl hoppas på en tidig julklapp?

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>