Ullenhag mötte snabbväxare i Rosengård

I näringslivet handlar mycket om snabbväxare och entreprenörskap. Men sådant finns också i andra delar av samhället. FC Rosengård är ett bra exempel. Intresset att spela fotboll i föreningens alla ungdomslag är stort och utvecklingen har på så sätt varit en framgångssaga.

Flaskhalsen är att hitta tränare till alla som vill vara med och plats för dem att spela.

Föreningen är också aktiv med att hjälpa hela Rosengård. Ungdomar får stöd in i vuxenlivet genom praktik och studiebesök på företag och yrkesrådgivning. Sedan 2011 har 250 personer fått jobb via föreningen arbetsmarknadsprojekt BOOST. Läs mer här i en artikel av Malmöentreprenörerna Dzijat Redzep, ordförande FC Rosengård och Greg Dingizian, vice ordförande.

Igår var Erik Ullenhag, integrationsministern, på besök. Han börjar bli en flitig besökare i Malmö. Han var med på kippavandring nyligen och har såklart talat på Handelskammaren i Malmö Börshus.

Besöket avslutades med straffläggning tillsammans med några extremt entusiastiska juniorer. Också de snabbväxare. Precis som Zlatan brukade göra på sin tid i klubben satte Erik straffen. Kanske i samma maska rent av. (bilden: Integrationsministern i ny klubbtröja)

Så vad kan en minister göra, då? undrade han under besöket.

Ett svar blev att mycket handlar om värdering och attityder. Så är det, men det finnas annat ännu mer konkret. Det behövs anläggningar. I Rosengård finns ca 8000 ungdomar. I en normal svensk kommun med så många unga finns gott om resurser med sporthallar och fotbollsplaner. Här har Sverige inte hängt med i den snabba urbanisering vi ser nu och som är snabbast i Europa. Regeringen bör dels underlätta byggande med regelförenkling, men vad gäller tätbefolkade områden med många invandrare kan det vara dags att ta fram lädret.

Och då menar jag inte läder som i fotbollar, utan plånboken.

Faktum är att det nog finns få investeringar  med bättre ekonomisk och social avkasning någonstans i Sverige.

/Per Tryding

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>