11 länsstyrelser i framtiden?

Regionfrågan, dvs frågan om hur Sveriges regioner skall vara organiserade i framtiden, rullar i dag vidare. Mats Sjöstrand, särskild utredare, presenterar i dag nämligen sitt förslag. På Brännpunkt i Svenska Dagbladet lättar han på förlåten och avslöjar i en debattartikel att han anser att dagens 21 länsstyrelser bör bli 11.

Det är egentligen varken förvånande eller särskilt uppseendeväckande att man vill förändra dagens system. Som Sjöstrand skriver så är de minsta länsstyrelserna helt enkelt för små för att hantera de uppgifter man har att sköta. Dessutom har det ju hänt en del sedan Axel Oxenstierna 1634 lät införa län.

Intressantare blir det dock när frågan om hur landstingen/regionerna skall gestaltas i framtiden. Länsstyrelserna är ju statens förlängda arm i riket, medan landstingen/regionerna är valda i sina respektive områden. De numera permanentade försöken i Skåne och Västra Götaland har slagit väl ut så det vore på tiden att man gick vidare och lät landets alla landsting/regioner få ansvaret för sin egen regionala utveckling.  Hur svårt kan det vara?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>