Is biltoppen nådd?

Har vi nått biltoppen, alltså brutit trenden ständigt ökad bilism? En del tror det. Fenomenet kallas peak car och lånar namn från peak oil-diskussionen. Debatten är initierad för några år sedan av forskare på Brookings. De ser att trafikarbetet på väg i USA minskat och argumenterar för att det finns strukturella orsaker till att bilismen nu nått sin topp. Många av skälen är knutna till att fler lever i förtätade storstäder där kollektivtrafik och andra alternativ är effektivare än bil. Mer exempelvis här

För en tid sedan skrev Trivectors VD Christer Ljungberg en intressant debattare i Sydsvenskan om detta. Vilket lett till en liten debatt på twitter. (Ja mycket liten eftersom det är twitter vi talar om). I en kort debattartikel finns så klart inte plats att utveckla allt och än mindre på twitter.

Men pointen är att även om det finns en logik i den typ av strukturell förändring som peak car beskriver så måste man ta rejäl höjd för den kraftiga recession vi har haft i många år nu.

Tittar vi på svenska förhållanden är det svårt att se den topp som peak car beskriver. Bilflottan växer och det är tillväxt även i trafikarbetet på svenska vägar. I synnerhet ser et ut som om trafikarbetet för gods fortsätter att växa.

Mellan Åkarp och Malmö har till exempel trafikarbetet för bil (på E22) ökat med 13% och 41% med lastbil mellan 2002-2011.

Även under femårsperioden 2006-2011, alltså under västvärldens största moderna ekonomiska kris är ökningen 3% för bil och 15 % för lastbil. Det är svårt att tro att recessionen inte spelar in på ett avgörande sätt för minskningen. Samtidigt kan man konstatera att inte ens denna djupa svacka utplånat tillväxten.

Även amerikanska data visar stor känslighet för till exempel oljekrisen på sjuttiotalet då trafikarbetet vände neråt, för att sedan skjuta fart. Den här gången kommer recessionen säkert att bidra till att skifta utseende på fordonsflottan mot grönare drivformer.

Därmed dock inte sagt att det finns stora behov av satsningar på kollektivtrafik. Att vi inte har mer trängsel än vi har i Skåne beror till icke ringa del på kollektivtrafiken som trots allt är bättre utbyggd än i Göteborg exempelvis. Och även om tillväxttakten avtar, så talar vi fortfarande om stora volymer trafik, som är kopplade till människors rörelsebehov och samhällets funktion och som inte bara försvinner. lägg till detta sådant som att 18åringar i Öresundsregionen föredrar till exempel att bo i villor om de får välja fritt. Sådant kommer att spela in. Tänker man bort bilen ur ekvationen riskerar vi att systemen riggas fel.

Mer här eller på trafikverkets webb.

Bilförsäljning här: http://www.acea.be/images/uploads/files/ACEA_POCKET_GUIDE_2012_UPDATED.pdf

Christer Ljungberg på twitter: @Ljungbergsblogg

Även Marcus Horning är aktiv i diskussionen: @HorningMarcus

/PT

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>