Malmö bryter brotten

För ett år sedan plågades Malmö av en serie uppmärksammade våldsbrott. Detta slogs upp stort i media och man sökte efter strukturella förklaringar, som bland annat att det var Malmös ”läge nära kontinenten” som var förklaringen.

Handelskammaren gick ut med en rapport som främst försökte ta reda på fakta och gaffla in om detta rent av kan vara ett problem för tillväxt och företagens rekrytering.

Analysen visade att ökningen i Malmö troligen inte har unika strukturella förklaringar, men att urbanisering spelar stor roll. Där det bor och rör sig mycket folk på en liten yta tenderar brottligheten att koncentreras. Detta gäller globalt.

Man bör alltså förvänta sig att centrum i den största staden har mer brott än den näst största och så vidare i ett land.

Och så var det också. Nu har vi statistik från 2012. Då ser det ut så här för totalt anmälda brott, vapenbrott och våldsbrott. Allt är officiell statistik per 100.000 invånare från Brå baserat på anmälda brott. Nedan jämförs Stockholm Norrmalm (blå), Centrum Göteborg (röd) och Malmö Centrum (grön). Notera att skalan är olika för varje kategori brott. (Klicka på bilden så bli den större)

Sveriges farligaste plats är Norrmalm, som drar ifrån. Därefter centrum Göteborg. Malmö har tydligt brutit sin trend.

Mycket av diskussionen gällde dock dödligt våld. Där är det så att mord inte följer tumregeln om att det samvariera med koncentration lika tydligt som andra brott. Det kan man också se i statistiken över de tre storstäderna, som liknar varandra och inte skiljer sig starkt från landets snitt. Men avseende mordförsök tycks storstäderna å ena sidan likna varandra och å andra sidan vara mer drabbade än snittet av landet. Efter en period av fler anmälda försök till mord och dråp har trenden nu brutits i Malmö. (Klicka på tabellen så blir den större)

Dock kvarstår två frågor i Malmö. Även om det totala antalet dråp/mord och försök inte skiljer sig så är det vanligare att skjutvapen används som gärningsvapen i Malmö enligt statistiken. Det andra är toleransen som måste öka. Där har staden tyvärr fortfarande ett rykte att bearbeta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>