Årets fusion ?

Alldeles nyss hade Näringsdepartementet en webbsänd presskonferens med Anna-Karin Hatt som tog emot emot en färsk utredning om prisskillnader mellan elområde 3 och 4. Utredaren Björn Hagmans redovisade sitt uppdrag om möjliga åtgärder för att minska skillnader i elpris mellan elområde 3 och elområde 4.

Baserat på hans föredragning drar han i stort sett exakt samma slutsatser som Handelskammaren har gjort. Prisskillnaden mellan 3 och 4 är inte tillfällig, utan kan förväntas bestå, men eliminering av skillnaden skulle kunna göras med små motköpskostnader. Löser vi problemet blir det en stor skillnad i rätt riktning för område 4, men en måttlig förändring i område 3.

Presskonferensen finns här: http://www.regeringen.se/sb/d/16891/a/206798

Anna-Karin Hatt lovade att nu remittera ut analysen direkt och verkade också öppen för att vidta åtgärder för att lösa problemet. Det är i så fall mycket berömvärt. I sakfrågan har Hatt uttryckt tveksamhet hela tiden. Och det har kommit en hel del kritik för att hon som minister så att säga beklagar utfallet i en fråga hon själv äger. Men nu verkar hon ha bestämt sig för att agera mer efter egen övertygelse och lyssna ordentligt på sakfrågan.

Politiskt är det dessutom svårt att se annat än uppsida för regeringen och inte minst hennes eget parti att lösa detta i god tid innan valet.

Sammanslagningar är vanliga i näringslivet och röner alltid uppmärksamhet. Initierar Hatt nu en sammanläggning av elområdena 3 och 4, så blir det årets fusion. Det vågar jag lova fast det bara är januari…

/PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>