Italien har pengar över

Italienska valet har aktualiserat frågan om hur illa det egentligen är i Italiens ekonomi? Jodå, det finns problem i form av budgetunderskott och statsskuld och strukturellt har man i synnerhet försummat utbildningsväsendet. Italienarna satsar hälften som andel av BNP på utbildning (1,2% mot 2,7% som är snittet i EU).

Men det finns goda nyheter också. BNP ligger på ca 1200 miljarder euro och statsskulden är visserligen 120%. Staten är skuldsatt men Italienarna själva är inga fattiglappar.

Nettoförmögenheten är åtta gånger BNP drygt varav sådär 4.000 miljarder är finansiella tillgångar och tillgångar i cash ungefär lika stort som BNP. (Bilden ur en rapport från Italiens nationalbank som finns här)

Med andra ord finns lovor. Sedan har dom god glass också, så grundtipset är att de överlever det här även om det finns gott om saker att ta i för den nya regeringen.

Mer här i en artikel av  Dott. Dr. Dr. Dr. Roland Benedikter, Stanfords universitet,  som tycker engelskspråkig media inte riktigt fångat Italiens situation. (Och ja, det blir totalt fyra doktorstitlar före namnet, fast det är lite inflation i de italienska doktorerna för Berlusconi gav tydligen alla med grundexamen rätten till titeln dottore 2005.. )

/PT

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>