Lektyr för statsråd

Idag hade vi ett välbesökt möte på Handelskammaren om Migrationens kraft, en ny och läsvärd bok av Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt. Deras analys är nyttig för den sätter ord på de många positva argumenten för ökad rörlighet över gränser och hur det berikar på alla plan. Den här typen av nya inspel behövs.

Och den kommer kanske i rättan tid, för samtidigt verkar den svenska politiska debatten på väg att glida utför när det gäller invandring och öppna gränser. Se exempelvis denna analys av Svenska Dagbladets politiska reporter Göran Eriksson.

I trianguleringens tidevarv frestas partierna att försöka bli av med migrationsmoståndet genom att anpassa sig till det. Lite som att bekämpa dryckenskap genom att halsa hela pilsnern själv.

Sverige behöver närma sig Danmark på massor av områden. Men INTE när det gäller den ängsliga politiska retorik och det kortsiktiga taktiserande som ett tag gjorde att partier med 90% av folketinget gav hela frågan till ett parti med sådär 10% av rösterna. Det höll på att sluta med att Danmark bommade igen gränsen till Tyskland och Sverige. Danskt näringsliv och alla svenska handelskammare reagerade starkt då och efter danska valet har de danska ytterlighetern lagt sig (se här och här).

Man kan lugnt säga att danskt närinsgliv var kraftigt besvärade av den danska slutenheten i dessa frågor. Under en period kunde man inte träffa danska företagsledare som inte tog upp hur pinsamt de tyckte detta var.

Det vore både mycket trist och faktiskt ekonomiskt kostsamt om svensk politik nu oreflekterat målade in sig i samma hörn som danskarna stod och tryckte i under en period.

Så man hoppas att många läser Migrationens kraft, inte minst statsråd och inte minst statsråd i Malmö.

PT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>