Politik eller drama, eller?

Media beskriver ofta politik som drama – vem ska samarbeta med vem, hur poppis är partiledaren och ser de sin omvärld.

I Danmark har detta gått ett snäpp längre. I statsminister Birgitte Nyborgs omgivning diskuterades häromveckan prostitution och vips lades ett förslag från Mai Henriksen, folketingsledamot, om friare regler för prostituerade. Påpassligt. Men det finns ett problem. Birgitte Nyborg är påhittad och bara statsminister i TV-serien Borgen, som är ett drama om dansk politik. Men Mai Henriksen finns på riktigt och sitter i danska Folketinget för de konservativa.

Danska TV (DR) bestämde sig för att streama kommande avsnitt av TV-serien Borgen i en vecka i förväg. Eftersom nästan alla danskar ser programmet ville Mai Henriksen utnyttja episoden för ett utspel. Mer här. Dramat om politik användes som fond för riktig politik.

Nu är just danska medier helt besatta av tanken på att politikerna utsätter folket för cynisk ”spin” hela tiden, så där är man extra på sin vakt.

Men nog är det intressant hur politiker själva drar gränsen mellan drama och politik. Kommunikation och retorik tycks öka i betydelse.

Men tack och lov finns det väl inga svenska exempel, eller?

 

/PT

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>