Rädda bankböcker?

EUs medlemsstater är till stor del på dekis och nära ruinens brant. Men medborgarnas ekonomi i stora länder som Frankrike, Tyskland och Italien är solid. Italienarnas bankböcker kan utan vidare betala av hela statsskulden ett par gånger om. Bilden nedan från franska centralbanken sammanfattar hushållens likvida banktillgångar i några länder. Blå stapeln är kontanter på banken, som % av bruttoinkomsterna, de andra färgerna är olika former av värdepapper.

Så frestelsen är uppenbar. Kan man inte ta lite där? Tobinskatten som lanseras som en skatt av bankernas transaktioner bärs ytterst redan av spararna är en slags variant på detta. Och i Cypern leker man nu öppet med Pandoras ask.

Detta har nu lett till att Eurogruppens ordförande ser sig nu tvungen att dementera att andra länder skall konfiskera sig ur krisen. Det är i sig mycket illa.

I Tyskland är det troligen konstitutionellt omöjligt att sno stålar som planen är i Cypern. Men Storbritannien visade relativt nyligen hur snabbt spararna reagerar om de tror det finns minsta tvivel.

 

 

 

 

Det här är viktigt, för det är ur dessa bankböcker som den kommande återhämtningen av konsumtion ska hämta kraft. Så för Frankrike, Italien med flera gäller det nog att vara försiktig med hur man räddar andra…Ska vi rädda bankböckerna, eller är det bankböckerna som ska vara rädda?

/PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>