Helsingborg – ett centrum i cirkeln

Under Business Arena förra veckan lanserade Peter Danielsson ett förslag i diskussionen om arbetet i framtidens Öresundsregion, som Copenhagen circle city. Som bekant har Malmö Stad och Köpenhamn börjat uppträda som Copenhagen Malmö Region. Detta är i första hand ett erkännande av att Copenhagen är det enda riktigt starka varumärket globalt.

Peter Danilesson lyfter upp en mycket välgjord analys och presentation från BIG i Köpenhamn, som är väl värd att ägna lite intresse. Där ser man Öresundsregionens centrum som en stor ring av integrerade städer.

Presentationen finns här och det finns en filmversion också här.

Loop City by BIG from ArchDaily on Vimeo.

Det som gör tanken relevant är att förtätade arbets- och bostadsmarknader är det som driver tillväxten i regionen.

Den här diskussionen kan liksom ”familjen Helsingborg” avfärdas som tjafs om etiketter, men det är också inledningen på en diskussion om att återuppfinna Öresundssamarbetet.

Vad detta landar i ska kanske vara osvuret. Men vad vi kallar oss har att göra med hur vi ser på oss själva och vad vi tror vi kan åstadkomma. Och sådant är viktigt för att driva utvecklingen framåt.

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>