Kunskap ger kreativet

Skolan är viktig. Ingen nyhet precis.

Knappast är det heller någon nyhet att Sveriges skolsystem är en utpräglad medelmåtta i internationell jämförelse. Men ibland viftas det där bort. Man säger att Pisa och andra internationella mätningar är för endimensionella och att vi i Sverige är väldigt kreativa. Ergo är förändringsbehovet överdrivet.

Thulins Tabeller heter en utmärkt blogg hos Entreprenörskapsforum som tar upp detta att Sverige är väldigt kreativt trots måttliga resultat i Pisa. Sverige rankar högt i internationella mätningar av kreativitet.

Det är bestickande och intressant  – även om man skall ha stor respekt för att vi rör oss med begrepp som är vanskligt att mäta. Och att korsreferera med Pisa kan man ha metodsynpunkter på. Men a la bonne heure.

Sverige är bara en datapunkt och säger därför i sig ganska lite. Ser man däremot till helheten är två saker intressanta i jämförelser mellan entreprenörskap och kreativitet å ena sidan och baskunskaper  å den andra.

1) sambandet entreprenörskap och baskunskaper (matte, läsa, naturvetenskap) är obefintligt och kanske negativt. Det förvånar egentligen inte. Det tyder dock på att det inte är i skolan entreprenörskap i sig löses.

2) Däremot är det ett starkt och positivt samband mellan baskunskaper och kreativitet. Sverige är en så kallad outlier (ett undantag) men grundregeln är att det är bra med matte, läsande och naturkunskap om målet är kreativitet. Detta har visats i andra sammanhang också.

Möjligen är orsakssambandet mer komplext så att kreativitet också behövs för att elever skall tillägna sig matte med mera. I så fall har Sverige en bra potential om vi får ordning på skolans grunduppdrag.

Vi skall alltså ta behovet av mer baskunskaper på allvar om vi tror att det är en kreativ kunskapsekonomi som är framtidens melodi…

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>