Politik eller Profession, the movie

16 april ordnade vi tillsammans med Malmö högskola en debatt om läraryrkets ställning. Hypotesen var att det idag är skev balans mellan politik och profession.

Hela debatten finns här (inbäddat från mah.se/play)

Politik eller profession? from Malmö University on Vimeo.

Här är min egen sammanfattning av det jag hörde i debatten

  • Det finns inom politik en attityd kring inspektion och kontroll snarare än stöd och förtroende. Ett exempel som nämndes var skolinspektionen som får stora resurser att leta fel ofta på ett sätt som inte är konstruktivt.
  • Kommuner kan göra mycket genom att allokera om i sina skolbudgetar
  • Det behövs en ”synvända” om lärarens uppdrag. Politiska förslag leder ofta till ökad administration hos lärare, den trenden måste vända. Mindre krav på att allt skall dokumenteras. Lärarna måste få arbetsvillkor som ger resurser och tid till att vara lärare. Då skulle sannolikt resultaten höjas.
  • Det finns mycket forskning om skola, lärare och resultat, men ganska lite om specifikt lärarna i den svenska skolan. Vi kan ta reda på mer kring det och ta det som utgångspunkt för en diskussion.
  • Skolornas resultat i Sverige är inte bra och de HAR halkat efter. I synnerhet har de elever och skolor som hävdar sig dåligt ytterligare försämrats.
  • Status hänger trots allt samman med lön och den måste upp. Här finns idag bred enighet, men frågan är om vi når fram hela vägen. Det gick att få ett lyft i senaste avtalsrörelsen. Det behövs fortsatt tryck i debatten för att processen skall fortsätta.
  • Skriv av eller skänk studiemedlen för lärarna, var ett förslag.
  • Lärarutbildningen kan förbättras på olika sätt.
  • På vissa områden kommer det att bli enorm brist på lärare, som naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Fler vägar in för att bli lärare behövs. Ett förslag är en examen som är öppen för andra än de med examen för lärarutbildning (ekonomer, ingenjörer, naturvetare mm)

Sedan verkade alla eniga om att lärare kan göra en sak själva och det är att ryta till och värna sin professionalism mycket bättre.

Det sades såklart mycket mer, men detta  var min executive summary. Debatten behöver fortsätta.

En reaktion på “Politik eller Profession, the movie

  1. Jag tycker det var intressanta lösningar som presenterades på ett särskilt spännande vis. jag blev inspirerad och motiverad till att fortsätta min politiska bana för att kunna driva de ungas frågor på en högre nivå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>