Management by Kirkegaard?

Den 5 maj fyllde den danske filosofen Kirkegaard 200 år (född 5 maj 1813 och avliden 1855). Detta har uppmärksammats världen över av alla större tidningar.

Han var stor redan på sin egen tid, den tyske diktaren Rilke skall ha lärt sig danska bara för att kunna njuta av Kirkegaards texer i original. Alla filosofer är väl djupingar, men Kirkegaard är på sitt sätt en djupingarnas djuping. Fast hans texter är ändå lättlästa och poetiska, bara svåra att se helheten bakom ibland. Han låter sig inte sammanfattas så värst enkelt.

Enkelt uttryckt ställde han individualism och idealism i centrum. Filosofiskt kan man säga att han var Marx extrema motsats som för sin del lanserade klasstänkande med fokus på det materiella. Men i en sak var de överens, filosofi måste leda till beslut och åtgärder.

Kan näringslivet lära sig något av Kirkegaard idag? Här är ett trubbigt försök att sammanfatta en del av hans teser

  • Det är bara du som har det yttersta ansvaret för ditt liv
  • Möt det ansvaret och ta det, för det kommer att jaga dig och plåga dig
  • Du måste välja. Man kan inte både ha kakan och äta den. Till exempel typ tro lite allmänt på högre makt, leva i synd och få guds förtroende.
  • Vänta inte på att du förstår allt. Kunskap och förståelse är viktigt, men det finns inget som heter tillräcklig kunskap.
  • I stället är det ytterst din inre diskussion, ditt inre känsloliv du måste ta dig igenom och som styr.
  • Alltså: våga leda, våga leda DITT liv, inte någon annans.

Faktum är att han ligger nära det som ofta betonas i så kallat personligt ledarskap och rent av coaching. Som är stort inte minst i Danmark, såklart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>