UK + EU = ?

The continent is isolated from Britain.

Så skämtar engelsmännen ibland när dimma eller annat försvårar transport över engelska kanalen.

För nostalgiker rymmer frasen också en påminnelse om öväldets fornstora utrikespolitiska strategi ”splendid isolation”

Brittiska ambassadören Paul Johnston besökte i måndags Handelsbanken ombedd att förklara vad som egentligen sker med britterna och EU. Premiärminster Cameron har ju lovat en folkomröstning 2017 om han vinner valet som sker nån gång innan dess.

Den charmante ambassadören (”please call me Paul”) hade två huvudbudskap

1) Britterna kommer säkerligen inte lämna EU

2) men även om bara de komservativa ännu lämnat löfte om folkomröstning kan de andra tvingas haka på. Och därför är det troligt att den blir av. Och utfallet lär följas.

Sedan gjorde han ett kompetent försök att få detta utspel av premiärministern till ett renodlat inlägg i debatten om vart EU är på väg.

Men tyvärr handlar det nog mer om att Cameron sätter medlemsskapet i pant av mer kortsiktiga och inrikespolitiska skäl. Populisterna UKIP får upp mot 20% av opinionsinstituten. Britterna har helt på egen hand kört sin ekonomi rejält i diket och återhämtningen är svår och seg. (Alldeles utan euro, dessutom) Inom och utom egna partiet driver aktivister mot EU på och istället för att tacka för tillmötesgåendet får de mer syre och flyttar fram positionerna.

Troligen har Lord Howe, Thatchers fd utrikesminister, tyvärr rätt om att detta är en enorm taktisk blunder. Artikel här.

Camerons politiska mod påminner alltmer om Jimmy Carters.

Utspelet skadar återhämtningen och det troliga är att det slutar med en exit för lång tid framöver. Folkomröstningar är usla på att fånga de nyanser som efterlyses. Utträdet är troligt men kommer att sammanfalla med bättre konjunktur framåt 2020 som kan maskera det strukturella problemet i början. Sedan kommer priset av egna hemmasnickrade lösningar att märkas.

Mer positivt var att ambassadören verkade dela uppfattningen att reformförslagen från en annan Lord, the Right honorable Heseltines ”no stone unturned” verkar fall i god jord i London.

(Också han en gammal Thatcherminister. Om än också rival på slutet).

Lord Heseltine föreslår bland annat mer av decentralisering av tillväxtpolitiken från London och lyfter bland annat fram Handelskamrarna som viktiga språngbrädor för bättre policy.

Mer sympatiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>