Danska röda tal

Det debatteras en del om sydsvensk konjunktur och skillanden med övriga Sverige just nu. En av de mest väsentliga skillnaderna har att göra med Danmark. Skånsk ekonomi är numera ganska beroende både direkt och indirekt av den danska. Så frågan är: Hur går det egentligen med Dansk ekonomi.

Masterclass Network är ett Malmöbaserat analysföretag som bland annat gör sammanställningar åt bolag i EU. En indikator de alltid studerar är konsumtionen. Den är ju en viktig komponent när man räknar ut BNP (tillsammans med investeringar, export och offentliga utgifter). Konsumtionen speglar folkets samlade tro på ekonomin. Här är en bild av retail sales där danska data bearbetats.

Detta är siffror som är röda som dansk pilsnerkorv. Man måste till medelhavet för att finna liknande.

Det hänger samman med en rad faktorer, inte minst fastighetsbubblan som sprack ungefär vid den första röda stapeln. Den förklarar en hel del av den skånska konjunkturen.

MEN.

Det är också detta som är bakgrunden till att Danmark nu reformerar en hel del i sin ekonomi. Det finns förändringstryck. Och det innebär att det däms upp behov när man kämpat sig tillbaka.

Kort sagt: det kan bara bli bättre och det kommer att bli bättre.

PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>