200 miljarder danska…

..kronor. Alltså 250 miljarder svenska är vad Danmark nu satsar på infrastruktur bara på Själland med omnejd fram till 2021. I detta ingår femern bält, en ny tunnelbanelinje, men förvisso också en del investeringar i sjukhus. Och vi pratar inte planer utan beslut och spadar i marken.

Samtidigt verkar det lossna i Örestaden, alltså den nya danska stadsdelen som vuxit fram vid den danska sidan av brofästet, precis vid ”lufthamnen” alltså Kastrup. Nu finns 8.500 bosatta, en ökning med 1000 senaste året och omkring 12.000 arbetsplatser. Prognosen är 20.000 bosatta och 80.000 arbetsplatser om 20 år. Därtill finns redan 20.000 studenter i området, bland annat i IT-universitetet.

Nu börjar även fler företag hitta dit. Q8, Spies och Nestlé flyttar nu in med nordiskt huvudkontor. Nordea skall ha 2000 arbetsplatser i stadsdelen och sedan innan finns Ramböll, Ferring, DR Byen med flera på plats. mer här (http://www.orestad.dk/)

Danske finansministern Corydon (S) varnar för att det till och med kan bli överhettat framöver.  Vore kanske skönt med lite värme i dansk ekonomi som omväxling.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>