Framtidens integration

Almedalsveckan slog rekord i antal seminarier i år igen. Tillväxten vägrar ge sig. Det är ett enormt utbud av seminarier och förvånansvärt lite är dåligt. Snarast är det så att många inslag nu är så specialiserade på någon liten utkants-fråga att de saknar relevans för alla utom en begränsad grupp.

En trend sedan några år är att man försöker organisera mindre mingel kring teman och få en diskussion utan mikrofonerna på. Handelskammaren genomförde en sådan övning under årets vecka på temat integration, alltså hur vi kan få nytta av kompetensen hos invandrare och hur vi kommer att se på immigration generellt framöver.

Gästerna, som kom från de politiska partierna och flera andra insatta aktörer, såg följande gemensamma nämnare i politiken framöver. Det vill säga saker man TROR kommer att ske oavsett valet och vem som vinner där.

1. ökade krav på svenska (sfi), där utbildningen i sig måste bli bättre, men också tuffa krav på att verkligen ta kursen och lära sig svenska.

2. validering av utländsk kompetens kommer att ”skärpas” avseende invandrare. Det betyder ökade krav på att  invandrare (utanför EU) verkligen har den kunskap/kompetens de uppger för att komma in på arbetsmarknaden. Hur det sker är en mer öppen fråga. (Om det t ex sker genom krav på arbetsgivare, arbetsmarknadens parter eller myndigheters inblandning).

3. Riksdagen kommer även framöver ha starkt stöd för asyl.

4. Det blir ökade krav att kommuner tar emot flyktingar. 

Detta alltså fyra saker man tror blir av no matter what. Ganska intressant och visar att Sverige kanske kan slippa den tävling i hårda utspel som gick över styr i Danmark för några år sedan. Där är näringslivet ganska bekymrade över hur debatten uppfattats bland kunder och anställda som man vill plocka hem från sina exportmarknader till hemmaorganisationen.

De svenska politikerna ser gärna mer aktivitet i debatten från företagens sida, att företag står upp de för värderingar som ju finns naturligt när man bedriver handel, som att andra kulturer berikar och att vi har mycket att lära även kompetensmässigt.

Många såg yrkesutbildning som en nyckel för att lyckas bättre med integration. Det låter rimligt, men är nog ett område där det måste ske mycket mer från politikernas sida, som att skapa bra villkor för äkta lärlingsutbildning.

Ett förslag som kom upp är att Sverige provar och utvärderar så kallade civil servants tests, som är vanligt i USA och på olika håll inom EU. Det går ut på att man rekryteras till offentlig sektor genom standardiserade tester (som redan sker t ex på UD). Därmed minskar utrymmet för att de med bäst kontakter kommer före de med bäst kompetens.

Trots ryktet kan det alltså bli mer än ett glas rosévin på Almedalens mingel. Även en del politik, trots allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>