Konjunktur: återhämtning med bubblor?

Man talar i EU nu om återhämtning utan champagne. Det stämmer nog bra på Danmark och i viss mån Skånska förhållanden.

Det kom idag nya data på fastighetsutvecklingen från Valueguard/HOX som erbjuder säsongsrensad data.

Här är uppgifter på priser på bostadsrättslägenheter i svenska storstäder.Jag har lagt till danska data som blå linje också (hela landet, Köpenhamn är mer extremt, men liknande)

Fyra observationer

1. återigen syns att Bostadsmarknaden i Malmö är integrerad med den danska/ Köpenhamnska. skånsk och dansk ekonomi hänger ihop.

2. rapporter om att priserna ökar igen i Danmark på lägenheter skall ses i ljuset av att man fortfarande ligger en bra bit under nivån före kraschen. Den danska konjunkturen är styvare än den svenska, men en solid återhämtning syns nu även på fastigheter. The botten is nådd och passerad. Goda nyheter.

3. Malmö har masat sig upp 20% från 2006 men är fortfarande bara halvvägs till sin topp. Första delen av 2000-talet efter bron ökade Malmö mest i Sverige. Slutsats: en svensk (=stockholm/göteborgsk) bostadsbubbla kommer att kännas mycket mindre i Skåne…

4. Stockholm och Göteborg däremot har sedan 2006 respektive bottennivån 2009 ökat med 50-60%. Är det rimligt? Goda nyheter? Räntan i Sverige skall vi nog i varje fall räkna med sätts helt efter observation fyra.

Så nog ser det ut som det finns bubblor i glasen i Stockholm och Göteborg, men kanske av den sort som kan säga pang.

/PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>