Med Peer Steinbrück som partner

Idag har Handelskammaren seminarium om det tyska valet med vår Tysklandsexpert Magnus Ehrenberg. En av huvudfigurerna är såklart Peer Steinbrück som är socialdemokraternas kandidat mot Angela Merkel. Han har varit finansminister i Tyskland tidigare och är känd för lite okonventionella utspel. Som att Italienarna valde en clown och en pajas i förra valet. Uppfriskande rakt säger anhängarna medan motståndarna tycker att det formligen studsar pinsamma grodor ur hans mun. Själv kallar han sin valkampanj för ”klartext-turnén”.

Men hans främsta merit måste ändå vara att han har jobbat med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. När han var Näringsminister i delstatsregeringen i Kiel var det nämligen han som lade fram ett initiativ om att delstaten skulle bevaka Sydsverige bättre och att detta skulle ske genom Handelskammaren. Under ett antal år hjälpte vi därför delstatens företag med affärskontakter, ofta via handelskamrarna i Tyskland. Idag fungerar nätverken dock annorlunda och fokus ligger snarast på samverkan i Femern-bält regionen, där ju Sydsverige ingår efter att den nya tunneln öppnar 2021.

Det är ett tag sedan, så han var lite magrare och mindre gråhårig, som syns på bilden. Men vid presskonferensen där han lade han fram det hela var han vänlig, rak och…snabb. Han var en sån där person som alltid tycks vara i rörelse. Fast ska han hinna ikapp och förbi Merkel i valet så får han nog öka takten ett par snäpp till.

/PT

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>