Sydsverige topp-tio på innovation

Hur står sig olika städer och regioner egentligen  i förhållande till andra ställen? Att bedöma det är ingen exakt vetenskap, men nu görs allt mer sofistikerade försök.

EU har tagit fram Regional Competitiveness Index (RCI), ett index för regional konkurrenskraft.

Så här ser det ut i sammandrag för sydsvensk del..

Sydsverige och även Småland har styrkor i form av innovationsklimat. Särskilt notabelt är flera topp-tio placeringar för teknologi, högre utbildning och innovation. (Notera att innovation är både egen indikator och namnet på ett vägt del-index).

Men det totala indexets placering hålls tillbaka bland annat av dålig infrastruktur, att vi har små hemmamarknader och relativt dålig matchning på arbetsmarknaden.

Mer om detta index finns här.

Definitionen på en region spelar såklart stor roll och i den här mätningen definieras Skåne och Blekinge (”Sydsverige”) som en gemensam region medan Småland bildar region med Öland och Gotland (”Småland med öarna”). Det finns 262 liknande regioner i EU och alla dessa är med.

 

PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>