Sverige = Grekland x 6

Debatten om riskerna i svensk ekonomi genom den höga belåningen av fastigheter fortsätter. Senast hänvisade Olle Wästberg i sitt nyhetsbrev till Bloomberg som tagit fram statistik om den totala skuldsättningen i ett antal länder

Om man kompletterar den informationen med uppgifter om statlig skuld från t ex The Economists utmärkta interaktiva ”skuldklocka” så framträder följande tabell

Vi är ju vana vid att höra hur bra Sverige klarar sig jämfört med Grekland med flera. Men det gäller bara statens skuld. Räknar man in den privata är det en helt annan bild. Till saken hör att detta är skulden – bilden av förmögenheten är dessutom klart mer solid i länder som Frankrike och Tyskland där man har sparade tillgångar som INTE är den egna fastighetens värde. I Sverige är i stort sett all förmögenhet fastighet och deras värde är svårbedömt, i synnerhet om man tror risken på bubbla är stor. Ser man till privat skuld är svensken i gemen sex gånger mer skuldsatt än en genomsnittlig grek, exempelvis.

Kanske dags att tala om att vi skall gynna sparande och inte låntagande skattemässigt..

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>