Dialog om mobiltäckning

Idag hade PTS sin avslutande dialogkonferens om mobilt internet i Växjö. Det saknas täckning på flera håll och i synnerhet inomhus och utanför städerna. Och detta drabbar både samtal och överföring av stora mängder data.

Med dialogmötena vill PTS få igång mer konkret samvekan kring att komma vidare med utbyggnad på platser där det är störst problem.

Till denna problembild hör dock också frågans komplexitet. Hur bra täckningen blir för en företagare i Uppvidinge i Kronoberg styrs av många faktorer.

Utbyggnaden av master är såklart en faktor, kapaciteten att hantera belastningstoppar är en annan liksom radiomottagaren i paddan eller telefonen. Operatörerna hamnar ofta i skottgluggen, men de styrs också av myndighetens krav som i sin tur styrs av politikerna.

Så vad kan man göra?

– En sak är att skapa transparans om behovsbilden. Till exempel kan det finnas fiber utdraget i en kommun som en operatör kan köpa in sig på i stället för att gräva själv och komma undan billigare när de skall placera ut en mast. Men ofta når den typen av info inte fram. Detta kan kommuner kartlägga och kommunicera tydligare.

– PTS eller någon aktör kan systematisera och kvalificera den typ av feedback som sveriges radio och t ex sydsvenskan nu samlar in så att den kan användas som business intelligence av operatörer.

– En enskild företagare kan köpa signalförstärkare som åtminstione förbättrar i de egna lokalerna.

– Sedan finns såklart ytterst ett stort politiskt ansvar. Öppna fler frekvenser, möjliggör statsbidrag för mobil utbyggnad på platser där marknadens marginalkostnad inte orkar bära satsningar (efter norsk modell) är en del. Och nog borde täckning på tågen kunna lösas likadant som när alla operatörer samsades om tunnelbanan i Stockholm?

– Nätägarna investerar mycket i ny kapacitet just nu men trots det finns vita fläckar som består. (Ett nät kan användas av flera olika operatörer och de nät som finns tenderar täcka samma ytor). Ytterst handlar detta om hur lagstiftaren och myndigheten villkorar licenser och intrycket är att finns en del att göra också på den punkten.

Jag föreslog att man genomför en test på ett konkret case, exempelvis Uppvidinge där myndigheten, kommun, operatörer med flera försöker komma så långt de bara kan med de medel och kunskaper som de har. Och dokumentera vad som är svårt och kanske kräver nya regler. Lite som Ideons open innivation-projekt. Flera hade samma tanke, så den typen av insats bör kunna förverkligas.

Det finns anledning att återkomma i frågan. Den 27 februari ordnas en workshop för att försöka förtydliga behoven i Kronoberg. Detta sker hos länsstyrelsen som lovat att också ha med handläggare från de avdelningar som har tillsyn av byggfrågor. Viktigt eftersom länsstyrelserna ibland överklagar kommunala tillstånd att bygga ut näten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>