Dumsnål eller sparsam?

Idag hade vi möte med Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om framtidens vägar och järnvägar.

Budskapet i korthet var att Skåne står inför trängsel där behovet av fungerande arbetsmarknader (genom bättre pendling) riskerar att hamna i konflikt med behovet av fungerande godstrafik som behövs för vår internationella handel. Skåne har nästan dubbelt så många kollektiva pendlingsresor som Västra Götaland och går mot nivåer på transittrafiken av gods som liknar Alpernas. Denna trafik skall dela på samma vägar och samma spår. Om vi inte investerar och rustar för detta kommer det att bli konflikter. Och det kommer att ha stor politisk sprängverkan.

För Småland och Blekinge är utmaningen delvis en annan. EU rankade nyligen hur konkurrenskraftiga EUs regioner är. En dimension är tillgängligheten till marknader med väg, järnväg och flyg. detta resulterar i en lista som ser ut så här.

Indelningen i regioner i den här undersökningen är ganska grov, och kan diskuteras såklart, men huvudslutsatsen är ändå tydlig. Småland som ligger mellan Skåne och Stockholm har egentligen ett ganska gynnsamt läge i teorin. Men infrastrukturen drar ner tillgängligheten så att Småland har mer gemensamt med Värmland och Norrland än med Skåne och Stockholm.Uttrycker man detta positivt så finns en stor potential här. Det vore dumt om Sverige gick miste om den.

Kanske skall regeringen inspireras av en god småländsk ekonomisk strategi.

Man skall vara sparsam, men aldrig dumsnål.

 

/PT

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>