Mobiltäckning, en ny chans

I förra veckan (7 november) ordnade Handelskammaren ett dialogmöte om mobiltäckning i Växjö. Visma bjöd på möteslokal och en mycket initierad inledning av VDn Rolf Dahlberg som målande beskrev hur mobila hans företags produkter är idag. Bokföring och fakturering sker idag ofta ute i samband med kundkontakter genom lättanvända mobilapplikationer. Det är sammanlagt en enorm förbättring av effektivitet i ekonomin. Men ofta kan den inte förvekligas eftersom nätet saknas.

Från Handelskammarens sida presenterade vi en mobilundersökning som är gjord genom teknisk mätning i telefoner som monterats i kommunala sopbilar i Kronoberg (ett samarbete med kommunerna). Ännu endast preliminära resultat, men den kommer publiceras såklart – och tyder på rejäl förbättringspotential om man säger så.

Talarlistan var mycket gedigen. I spetsen fanns statssekreterare  Daniel Johansson, som hanterar detta hos näringsministern Anna-Karin Hatt (ansvarigt statsråd). En hel del av presentationerna kan laddas ned här på sidan.

Vad är problemet, då? Det kan beskrivas på två sätt.

Ett: När Ingvar Kamprad startade sitt första företag sägs det att både ordersystem och distribution hanterades i en telefonkiosk. Idag har möjligheterna för att göra om det knepet i praktiken blivit sämre, eftersom täckningen inte är pålitlig. Entreprenörskap är inte förutsägbart, det är därför det är viktigt med bra grundnivå. Idag är det faktiskt omöjligt att driva företag utan mobila system.

Två: Urbaniseringen medför att mycket service flyttas in i städerna och på mindre orter bara någon mil bort försvinner bankomater, lunchställen, affär med mera. Men virtuell och mobil teknologi är en enorm möjlighet att återta möjligheten att driva företag överallt. Vi har nu teknologin för att göra företagande möjligt överallt. Det är ett enormt misslyckande om vi inte förverkligar detta.

Det betyder inte att vi skall bygga bredband i skogen för att det är trevligt, men det ska finnas där människor finns.

Presentationer från Handelskammarens dialogmöte

Christian Höglund, (PTS): PTS- Växjö,Stickprovsmätning av mobiltäckning

Pelle Lindvall, (Nätverkschef, Telia) Presskonferens_Växjö_20131107

Maria Aust och Susanna Mattsson (Bredbandsutredningen) v2 Växjö 7 november-ren

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>