Sverige har sämsta matte-trenden i OECD

Idag kom senaste sammaställningen av Pisa, OECDs enorma jämförelse mellan vad 15åringar klarar av kunskapsmässigt i olika länder.

Sammanfattning: finsk sisu och svensk sinus. Inte kul svensk läsning, medan Finland klarar sig bra som vanligt.

Här är en ögonblicksbild av resultaten i matte. Här är landets elever indelade i betygsgränser efter hur många som klarade en viss nivå från 0 (som är under 358 poäng) och upp till 6 (över 670 av max 700). Nästan var tionde svensk femtonåring nollade, alltså klarade bara sämsta nivån.

Finland har dubbelt så många i den grupp som klarar sig bäst.

Gör man en illustration på skillnaden mellan Svenska och finska femtonåringar så blir det tydligt att vi ligger efter i varje betygskategori – medan Finland uppvisar sedvanlig sisu i matte, så blir jämförelsen en mycket tråkig sinus-kurva för vår del.

Sverige har omkring 15% fler femtonåringar i gruppen under-achievers i matte jämfört med Finland. Notera även att Danmark, som har samma debatt som Sverige i stort sett, trots allt är mycket bättre än Sverige på en viktig punkt – de har långt färre som helt nollar ut. I övrigt ligger de en noslängd före.

Pisa har publicerats i många år nu. Så frågan är om det åtminstone går åt rätt håll?Nej. Sverige halkar lite till. I matte finns inget land som haft en sämre trend än Sverige sedan 2003. Notera Sverige längst ner till höger (nedan). Svenska matteresultat har i snitt backat mellan 3-4% per år sedan 2003. Ingen har haft sämre utveckling.

 

Så vad göra?

Botemedlet är känt men tar lång tid att förverkliga – en mer talangfull, bättre utbildad och bättre motiverad lärarkår. Första steget är att förbättra rekryteringen genom att öka lönen så talangerna söker sig till yrket.

Men att låsa in yrket med legitimation och att satsa generellt på fler lärare, snarare än bättre, är inte vägen framåt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>