Tysklands nya finanspolitik

Del tre i genomgången av Tysklands koaltionsavtal mellan CDU/CSU och SPD; ekonomisk politik.

Finanspolitiken prersenteras under rubriken ”solida finanser”. Även om tysk ekonomi går som tåget, finns stora obalanser inte minst i delstater och kommuner. detta vill man nu addressera.

Federalt skall man vända nettot i statens resultaträkning till positiva tal 2015. (Idag är man på väg ner, men ökade faktisk statsskulden med 0,35 % av sin BNI i fjol.) Detta skall ske samtidigt som regeringen skall satsa betydande belopp på att hjälpa delstater och kommuner och dessutom göra en del satsningar. En lista med satsningar som skall göras ”utan förbehåll för finnasiering” på nio områden presenteras. Det betyder att dom lovar detta jätte, jättemycket. Beloppen skall nog ses som ett golv, det kan bli mer.

bland annat

EUR 7 Miljarder till länder och kommuner för att avlasta deras åtaganden för förskolor mm

EUR 5 miljarder extra till infrastruktur

EUR 700 Miljoner per år till byggande i städerna

EUR 1,4 miljarder i insatser för arbetssökande

EUR 3 miljarder extra till universiteten (elitsatseningen)

Och ett löfte om att minst 1/3 av det överskott som skall skapas i federala budgeten skall gå till kommuner och delstater.

Mycket av detta är synnerligen intressant och aktuellt för den svenska debatten.

Skatter då? De skall förenklas till sin struktur (vilket behövs i Tyskland). Men annars konstateras att skattepolitken skall vara pålitlig och trovärdig. En nyckelmening är denna ”Skatterätten är inte statisk”, så det lär bli förändringar. Man är tydlig med att vissa saker förblir som förr. Kommunernas rätt att ta ut en bolagsskatt består. (Detta är ju en skatteform som är allt mer poppis bland ekonomer, men svenska staten verkar märkligt livrädd så det kommer nog här med). Arvskatten kvarstår hos delstaterna.

En kort text med stor betydelse handlar om ersättning för förintelsens överlevare. Tyska staten uttrycker att den är ”medveten om sitt historiska ansvar” och att en ersättning kommer att betalas ut under mandatperioden. (sk ”Ghetto-Rente”)

De finansiella marknaderna behandlas i ett eget avsnitt. Här är det gamla testamentet som gäller i ordvalen. Skattebetalarna skall inte behöva bära sektorns risker och för att undvika detta kommer ett batteri av regler. Döm själv – hur låter ord som dessa?

”Ordnungs-widrigkeiten-recht” (avser att manageemnt som bryter lagar och regler ska få mycket hårdare straff)

”Eindämmung” (avser derviatahandel)

”strengen Regulierungen” (avser rating-instituten som Standard and Poor)

Man behöver inte kunna tyska för att haja vad som är politikens riktning.

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>