Hur stort är ditt nätverk?

Det talas mycket om nätverk i näringslivet. Handelskammaren satsar mycket på detta. Vi har garanterat det största nätverket i Sydsverige och jobbar allt hårdare med att öka kvaliteten och hitta mer fokuserade nätverk.

Men hur ser sociala nätverk ut i allmänhet och hur många andra känner en enskild person sådär i gemen?

Naturligtvis finns det forskning om detta också.

För det första är vi människor otroligt bra på att känna igen andra. Det forskas mycket om face recognition av flera skäl, inte minst för att ansikten kan användas inom IT. En människa kan känna igen upp till omkring 10.000 enskilda ansikten. Forskare har testat igenkänning på klassträffar. 35 år efter skolan klara de flesta att känna igen 90% av klasskompisarna (och då har det som bekant hänt en del med utseendet hos vissa sen det begav sig).

För det andra känner de flesta ganska många andra. Känner är här definierat som att man känner igen dom till namn eller utseende, du skulle kunna kontakta dem och haft någon form av kontakt de senaste två åren. En stor undersökning (”How Many People Do You Know?: Efficiently Estimating Personal Network Size”)  visade att amerikaner i snitt känner till knappt fem hundra andra personer. Medianen var lite mer drygt 600, vilket tyder på stor varians mellan personer.

I samma undersökning skapade man sex typ-personer (män och kvinnor som är 18-24, 25-64 och 65+ år) och kartlade VILKA de känner (män och kvinnor 0-20, 21-40, 41-60 och 61+). Metoden var att de intervjudade fick svara på hur många de känner som som heter Mikael, Mona etc. Givet att man vet hur populära dessa förnamn är i olika åldrar kan man sedan med statistiska metoder åldersbestämma nätverken.

Det rör sig alltså om att de intervjuade har svarat på vilka de själv anser att de känner. Här är sammanfattningen.

I kategorin 65+ är det kort sagt så att pensionärer mest känner varandra; tanter känner flest andra tanter och gubbar känner flest andra gubbar.

Bland vuxna var det intressantare.

  • Vuxna kvinnor (25-64) hade en bra balanserad fördelning och kände ganska många i alla kategorier, men framför allt andra unga och vuxna kvinnor (0-40). Men i åldersgruppen 41-60 känner de klart flest män. De uppgav att de känner ganska många (kvinnliga) pensionärer.
  • Vuxna män (25-64) känner många män i åldern 41-60, och därefter män 21-40. Inga pensionärer.Tredje största gruppen de uppgav var unga kvinnor.
  • Unga kvinnor (18-24) uppgav å andra sidan INTE att de kände särskilt många män i denna kategori. De känner andra unga och vuxna kvinnor (21-40). Nästan inga män över 40, men ganska många kvinnor över 40.
  • Unga män (18-24) uppgav en intressant profil. De känner också flest unga kvinnor. Därefter många vuxna i synnerhet män . Få kontakter med personer över 40.

Man kan fundera på hur detta stämmer med ens egna förutfattade meningar och inte minst detta med karriärer för män och kvinnor….

/PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>