Nattåg ända fram

Just hemkommen från ett mycket positivt möte med ledningen för SJ om nattågen Malmö-Stockholm…

SJ såg sig nyligen tvingad att stänga linjen, vilket skapat många reaktioner i media. Men efter dagens möte får linjen en ny chans.

SJs VD Christer Fritzon och hans medarbetare var mycket öppna och redovisade sin syn på läget tydligt och med stor transparans. Ledningen har valt att lägga alla nattåg i ett eget bolag och som isolerad affär visar produkten nattåg Malmö-Stockholm röda siffror. Man kan såklart diskutera synsättet med ”segmentering” på detta sätt. Sannolikt finns spillover med den växande dagtrafiken på sträckan som förbättrar den totala affären. Men det viktiga budskapet var ändå i grunden offensivt och positivt.

Ingen vill köra tåg hellre än SJ och även om man ställer affären nattåg på ”egna ben” så är break-even inom räckhåll och har tangerats så sent som för något år sedan.

* Produkten nattåg har potential, den är ganska okänd och bör kunna lyfta. Handelskammaren medverkar gärna till att sprida budskapet. Många och bra alternativ för affärsresor ligger själklart i näringslivets intresse.

* I grunden är natt-tåg mycket tidseffektivt som alternativ för många affärsresor. Det kan ersätta övernattning och gör att kvällstid och morgontimmar görs tillgängliga för arbete eller rent av fritid.

* I takt med att allt fler kontor förläggs i centrala stationslägen, bör tiden tala för modellen där tjänsteresorna startar och slutar direkt vid dörren. Enligt trafikverket har tåg idag en femtdel av sträckans trafik avseende tjänsteresor (flyget har i princip resten). Framtiden bär med sig både växande kaka och goda möjligheter att öka andelen för tåget.

SJ lovade också att se över om prdukten kan justeras vad gäller tider och avgångar – kanske går det rent av att ordna ett stopp i Helsingborg?

Dealen är att arbeta målmedvetet med tydliga informationsinsatser för att lyfta produkten. Men senast i oktober behöver SJ se en vändning. Nattåg tar sina kunder ända fram och nu måste marknaden visa att affären också kan nå hela vägen.

PT

En reaktion på “Nattåg ända fram

  1. När jag åker till Stockholm så åker jag nattåg upp och dagtrafik hem. Om man lägger ned nattåget mister man ju även intäkten för hemresan. Ibland kan man strukturera och segmentera in absurdum!

    Aktiv marknadsföring påbjudes härmed! Ett alternativ som brukar få SJ att vakna heter konkurrens!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>