Byggskuld och tillväxt

Debatten om bostäder i storstäderna är verkligen het just nu, betydligt hetare än byggandet. I synnerhet enligt dagens Sydsvenskan (här) där Moderaternas oppositionsråd Stefan Lindhe noterar att det byggs för lite i Malmö.

Svårt att inte hålla med. Vi har ett stort problem i de svenska storstäderna med detta. Men faktum är att Malmö skiljer sig lite från övriga storstäder i Sverige.

För det första har den relativa tillväxten varit störst i Malmö. Till och med lite större än Stockholms (Malmö är +21,5% sedan år 2000 och Stockholm +20,7% medan Göteborg ökat med 15,3% i respektive kommun). Vi ser en tydlig avmattning i Malmö efter finanskrisen, såklart är det påspätt av att danskar inte länge flyttar in utan snarast vänt hem eftersom de i fastighetskraschens spår plötsligt hittat bra bopriser i Köpenhamn.

För det andra hänger byggandet med ännu mindre i Malmö. Nybyggandet är intressant att betrakta i relation till befolkningen såklart. Då ser det ut så här: Det går mellan 3 och 5 nya invånare per ny bostad de senaste åren i storstadskommunerna. För att det skall vara balans behöver man antagligen ligga en bra bit under tre. Men det har ingen av de tre storstadskommunerna gjort sedan 2000 (med ett litet undantag i Stockholm en kort period).

 

Eftersom denna eftersläpning sker år för år byggs det upp en stor ”byggskuld”. Det är notabelt att Malmö faktiskt ligger värst till av alla under långa perioder med kvoter på 5 och långt över under flera år. Även här syns att Malmöregionen smittats av den danska recessionen.

Men den är som sagt på väg att vända uppåt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>