Malmö i egen otakt

Bostadsbyggande är i fokus i debatten nu. Handelskamrarna har tillsammans med fastighetsägarna tillsatt en grupp – Bokriskommittén – som skall komma med förslag kring hur byggandet kan öka och hela boendefrågan kan hanteras bättre än idag. Den 11 april kommer vi att ordna seminarium om detta i Malmö. Program kommer.

Det är minst sagt en aktuell och levande debatt med  många röster. Förhoppningsvis är detta ett tecken på att insikten om att något måste ske har börjat få ordentlig kraft.

Dagens Industri har till exempel ett ett eget ”Boråd” – en panel med experter. (Allt finns inte online, men ett exempel på diskussionen finns här.) Nyligen diskuterades utvecklingen av priserna. Statistiken pekar uppåt, men det finns en av storstäderna som skiljer sig, nämligen Malmö vilket också konstateras.

Vad beror det på?

Den enskilt viktigaste förklaringen är Danmark, vilket blir tydligt på bilden nedan (avseende enfamiljshus). Öresundsintegrationen efter 2000 innebar att danskar köpte boende i sydvästskåne, i synnerhet i och runt Malmö. Sedan kraschade danska bostadsmarknaden (trots att expertisen talade om att priserna steg på grund av s.k. ”fundamenta”).

Detta ledde till att Malmö mellan 2000-2008 hade Sveriges snabbast växande priser men därefter har legat i stort sett still. Malmö har alltså haft en mjuk korrigering i hälarna på Danmarks.

Andra förklaringar finns också varav en nämns av DI:s Boråd, nämligen att pendlingen har fungerat ganska bra, inte minst kollektivt, vilket kan göra att trycket i city minskar. Men den möjligheten riskerar att växa igen i takt med att transittrafik och pendling kommer att trängas allt mer. Till 2020 kommer lastbilstransit genom Skåne att öka med upp till 90% samtidigt som vi har tvåsiffriga procenttal i befolkningstillväxt i MalmöLund. Regeringen har samtidigt väldigt få satsningar i sina planer som berör Skåne och Sydsverige och som kan återställa tillgängligheten när trängseln ökar.

Danmark ser för sin del ut att börja hämta sig, bland annat enligt EUs analys som kom i veckan. Särskilt viktiga är privat konsumtion som tvärdog efter kraschen och sysselsättningen som starkt påverkar Skånes och i synnerhet Malmös ekonomi.

Malmös bostadsutveckling går därför i en ”egen otakt” i relation till övriga Sverige.

En reaktion på “Malmö i egen otakt

  1. Pingback: Därför finns vi på Tillväxtmässan idag | #SFramtidHalland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>