Tillväxtanalys från Austin, Texas

Noterade att Stockholms Handelskammare och ett antal andra Stockholmsorganisationer är på besök i Austin, Texas, för att hämta intryck. Det gör de rätt i för det händer mycket i den regionen. Över huvud taget har Texas vuxit mest i USA genom krisåren. Nyligen utpekades Austin som snabbväxare nummer 1 i USA av Forbes (här). Texas har fyra stora metropolregioner på topplistan: Austin (No. 1), Dallas (No. 4), Houston (No. 10), and San Antonio (No. 20)

För ett par år sedan var Västsvenska Handelskammaren i Austin i liknande syften. Sydsvenska Industri- och Handelskammaren var emellertid på ”fact finding” många år tidigare, under IT-eran bland annat för att studera den region varifrån Michael Dell skapade en ny affärsmodell och hur de planerade att fortsätta växa.

På plats under ett av kvällsseminarierna var den svenske författaren Lars Gustafsson som då var professor på Austins universitet i ämnet filosofi. Han var då lite av en kändis i Austin och fick frågan om tillväxtens beständighet apropå hur IT-företagen växte, inte minst i Austin. Han svarade så här:

”Detta är en bra fråga som jag ibland får av mina studenter. Jag brukar svara med en motfråga. Antag att du har en uncle här i Austin som börjar året med att varje kväll ta sig en whisky. Antag vidare han han fördubblar sin konsumtion varje vecka. Detta innebär att han någonstans vid påsk dricker ungefär lika mycket whisky som får plats i en vanlig swimmingpool i en vanlig villaträdgård här i Austin. Frågan är då: tror studenterna att den här trenden kommer att fortsätta i all oändlighet? Eftersom jag har väldigt kloka studenter brukar de svara att de inte tror det.”

En rak analys som är intressant exempelvis med hänsyn till hur vi idag ser på urbaniseringen. Frågan är kanske hur långt det är kvar till påsk.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>