Det var på tiden

I går tilldelades Ingvar Kamprad det Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för framstående entreprenörskap i sällskap av nio andra företagare.

På tiden kan man tycka.
Att IKEA är ett framstående företag råder det inga som helst tvivel om. Företaget omsätter 240 miljarder och har 135 000 anställda på 350 varuhus i 44 länder. Det är inte utan att tanken går till Astrid Lindgren som aldrig fick det stora priset i litteratur, trots enastående framgångar. Men sån tur att någon föreslog Ingvar som pristagare nu då.

Ingvar Kamprad är unik. För ett antal år sen medverkade han vid våra Svensk-Amerikanska entreprenörsdagar i Växjö. På småländsk engelska berättade han om IKEAs entré på den amerikanska marknaden och hur han idogt försökte få amerikanerna att köpa svenska mått på hem- och bäddtextil, innan han hittade knepen att få försäljningen att blomstra. En ödmjuk, men driven man som inte heller missade tillfället att pruta i glasbruksshopen innan kvällens hyttsill. Kommer aldrig att glömma det.

Medaljen delas varje år ut till ett tiotal personer som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag och därmed arbetat för ett bättre Sverige. Syftet med medaljen är att hedra mottagaren för ett långsiktigt betydelsefullt arbete samt att inspirera andra.

Ingvar Kamprad kunde inte närvara i går utan Tomas Carlzon, VD IKEA tog emot medaljen av prinsessan Christina i hans ställe.  Foto Jonas Ekströmer

Ingvar – du om någon är verkligen värd medaljen! Ett riktigt stort grattis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>