Kreativitet kräver kunskap

Igår kom en nya Pisa-rapport som gav ett mått på niondeklassarnas kreativitet. Sverige backar och ligger åter under medel (länk här). Detta är viktigt eftersom favoriten bland bortförklaringar av svenska skolans dåliga resultat länge varit att ”men dom är ju kreativa i stället”.

Men argumentet bortser från det närmast självklara faktumet att kunskaper och färdigheter hänger samman med kreativitet. En enkel retorisk fråga: Tror någon att Mozart hade kunna komponera kreativt utan kunskaper i musik och färdigheter på sina instrument. Att det sedan finns talangkomponenter i detta är en annan sak. Lärande spelar alltid också roll.

Mest nedslående är att Sverige har nästan en på fyra elever som har uttalat dåliga kreativa förmågor.

Men hur ser det ut med kreativitet och resultat INOM länderna, t ex Sverige avseende detta? Är det skillnad mellan olika skolor? Det finns en delrapport om det med.

I korthet.

1) man har inte testat skillnad friskolor och kommunala.

2) invandrarbakgrund. Spelar mycket liten roll i Sverige.

3) Föräldrars utbildningsbakgrund. Mindre skillnad i Sverige än andra länder. Men betyder ändå omkring ett halvt ”betygshack” (egentligen standardavvikelse) i skillnad mellan barn till föräldrar med hög utbildning och andra.

4) kön. spelar viss roll. bland de som har allra bäst resultat finns fler killar (samma i hela världen,också i Sverige).

5) användande av datorer spelar viss roll, i synnerhet de som använder det hemma har lite bättre resultat.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>