Här hamnar företagens forskningspengar

Det finns numera ganska utförlig statistik om lärosätenas resurser för FoU. Dessa redovisas av SCB/UKÄ som lärosätenas utgifter för forskning. Pengarna kommer från många källor som statsbudgeten, statliga och privata stiftelser med mera.Topplistan ser ut så här i Sverige. Alla data är från 2011, så rankingen blir inte helt aktuell men storleksordningarna stämmer nog ganska bra.

KI och Lund spelar i en egen liga när det gäller svensk FoU, även om man måste se Uppsala och Göteborg som stora också. Man skall dock komma ihåg att ett topp-universitet som Yale ensamt drar in lika mycket som alla svenska lärosäten tillsammans eller mer.

Man kan också bryta ut enstaka forskningsområden. Topplistan för ekonomisk forskning ser t ex ut så här. Igen finns en tydlig topp-duo (med Göteborg som etta) och två i släptåg nämligen Ekonomihögskolan i Lund och Uppsala.

Ett mått på hur marknaden värderar lärosätena är deras satsningar på FoU i olika högskolor. Den fördelningen ser ut som följer och får sin förklaring när man ser vilka områden som drar mest privata pengar.

Men även  företag med säte i utlandet investerar faktiskt en del i svensk forskning. Listan av lärosäten som attraherar internationella företagspengar är ganska kort. Fördelningen enligt nedan.

Företagens favoritområden är medicin, maskinteknik och ekonomi, vilket förklarar KI och KTHs topplaceringar ovan. Men även humaniora som konst och historia får pengar från företagen.

De största privata aktörerna är dock inte företag utan olika former av stiftelser som drivs privat.Men vill man styra forskning efter vad företagen vill ha, så är budskapet tydligt.

PT.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>