Öresund – tillväxtmästare sedan 2000

Tillväxt i regioner debatteras titt som tätt. I samband med debatten om inlokalisering har vi konstaterat att Sverige har tre regioner med över en miljon i sin lokala arbetsmarknad. Faktum är att detta är ganska nytt. Genom att kommunerna i storstäderna både vuxit av egen kraft OCH blivit integrerade med kommuner i närheten har den faktiska och praktiska arbetsmarknaden ökat kraftfullt i storstäderna.

För att få korrekt tal  på omfattningen av regionernas arbetsmarknader måste befolkningsunderlaget baseras på hur de faktiska pendlingsmönstren ser ut. 1998 definierades de lokala arbetsmarknaderna enligt SCB baserat på faktisk pendling (LA98). Sedan dess har befolkningen vuxit men också den geografiska omfattningen vuxit. Den senaste definitionen av lokala marknader baserat på faktisk pendling är från 2008 (LA08). Skall man jämföra arbetsmarknadernas storlek bör man därför jämföra tillväxten både i befolkning och i geografisk omfattning. Då blir tillväxten sedan 2000 så här.

Samtliga arbetsmarknader har vuxit kraftfullt. Svenska Öresundsregionen sticker ut med hela 76% tillväxt och har också vuxit mest i absoluta tal. Detta har att göra med ökning i båda dimensionerna. Dels har Malmö stad exempelvis vuxit något mer än Stockholms stad sedan 2000, dels har Helsingborgsregionen och några andra kommuner nu genom bättre kommunikationer och ökad integration i övrigt blivit en del av samma lokala marknad. Detta märks inte bara i tabeller genom att exempelvis huvudkontor nu flyttar inom detta område – ofta till Malmö – och kan ta med sig personalen utan att de anställda behöver byta bostadsort.

PT

En reaktion på “Öresund – tillväxtmästare sedan 2000

  1. Intressanta siffror. Något som det dock talas alltför lite om är Stockholmsregionens fantastiska subventionering i form av ca 100.000 statliga jobb, vars fördel till fullo tillfaller Stockholms regionen, men finansieras av hela landet. Det handlar om ett direkt tillskott av kanske 100 miljarder om året plus alla övriga effekter t ex i form av lokal upphandling. Var och en kan nog föreställa sig vad det skulle betyda om t ex Malmö skulle få ett tillskott av låt oss säga åtminstonde 30.000 statliga jobb. Om det dessutom i hög grad skulle handla om huvudkontorsjobb så skulle det ge en enorm skjuts i tillväxten, dels genom högre lönenivå, dels genom ökad lokal upphandling. En annan statlig orättvisa är givetvis den ohämmade reklam för sthlmsregionen som våra offentligt finansierade tv- kanaler ägnar sig åt, både direkt och indirekt. Förvånande att inget parti gjort dessa orättvisor till en valfråga, här finns säkert många väljare att vinna, om än också några Sthlmslokala att förlora… Vi pratar mycket om ojämlikheter av olika slag, men alltför sällan den geografiska inom landet.
    Trots alla dessa orättvisor har alltså ändå Öresundsregionen uppvisat så pass stark tillväxt. Det är ett styrkebesked att vara stolt över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>