Valets ekonomiska höstrusk

När Handelskammaren ordnade Almebaren-valspecial (artikel här) var den tydligaste slutsatsen att vi har ett parlamentariskt läge där det är väldigt svårt att förutse vad som skall ske i olika sakfrågor eller ens om en regering kan köra hela valperioden utan ombildning.

Denna osäkerhet i sig kan bli kostsam som t ex Professor Axel Oxelheim konstaterar i SvD idag. Det stämmer även om det brukar bli kortsiktiga reaktioner efter maktskiften som sedan stabiliseras efter hand som det kommer lite besked.

Men denna gång finns ett par omständigheter som gör läget särskilt skarpt.

1. det faktum att det inte finns någon vinnare i valet som kan och vill bilda regering. Inget block har en tydlig väg framåt. Det är fullt möjligt att alliansen lägger ett motförslag till en regeringsbudget som får stöd av SD och därmed faller regeringen direkt i budgetomröstningen och måste tillbaka till ritbordet. Det där kan ju hålla på ett par varv innan en budget blir klar. Under tiden ökar priset på svenska kronan (räntan).

2. Vi har en stor och viktig sektor i ekonomin som troligen har svårt att klara stora förändringar, nämligen städernas medelklass. Det är de som är högt belånade och har små marginaler…

Detta kan leda till en sits med minskade reala inkomster efter skatt på grund av skattehöjningar i en makroekonomisk miljö som är osäker och där räntan ökar. Parat med nya bakslag i den internationella återhämtningen kan detta räcka för exempelvis en priskorrigering på fastighetsmarknaden i bubbelstil och plötsligt har vi ett läge som påminner om tidigt nittiotal.

Även om åtminstone Skåne delvis är skyddat av att redan ha tagit en del nedgång genom den danska utvecklingen (se här) så är detta ett ganska reellt scenario.

Detta kan naturligtvis undvikas. S och MP har anledning att fundera på detta när de utformar sina förslag under budgetberedningen kommande veckor. Men det är inte alldeles uppenbart att de vill eller förmår detta. Så det kan blir rejält med höstrusk i svensk ekonomi. Håll i hatten.

/PT

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>