Valkampanjen avgörs i sociala medier!

Riksdagsvalet 2010  beskrevs som valet som avgjordes i sociala medier. Handelskammaren kartlade då hur valkampanjen såg ut på Facebook och Twitter och sammanställde statistiken. Alliansen blev inte bara vinnare av riksdagsvalet utan hade också majoriteten på Facebook med 58% av gilla-markeringarna.

Inför stundande val har vi på Handelskammaren uppdaterat siffrorna och funnit en del intressanta tendenser. Riksdagspartiernas följare och likes har tiodubblats på sociala medier sedan förra valet! Störst ökning överlag har skett på Twitter där nästintill alla partier har 10 gånger fler följare.

Antalet följare på Twitter för riksdagspartierna har ökat dramatiskt sedan förra valet. De har nästintill tiodubblats för samtliga partier. Tittar man på hur stor marknadsandel respektive regeringsalternativ har kan man dra slutsatsen att Twitter är i större utsträckning ett rödgrönt medium. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern har tillsammans 51 % av de som följer ett politisk parti. Alliansen halkar efter med 42% och Sverigedemokraterna har 7 % av följarna.

Det finns en twittrare i svensk politik som inte bara har fler följare än sitt eget parti, utan fler följare än alla partier har gemensamt, utrikesminister Carl Bildt (M).

Under valkampanjen 2010 blev det populärt med den så kallade pryl vs. partiledarkampanjen. ”Kan den här lyktstolpen få fler likes än Mona Sahlin” osv. Under årets valkampanj verkar nyhetens behag ha lagt sig, även om uppstickare som Alliansfritt och Rödgrönröra bedriver kampanjer på både Facebook och Twitter. På facebook har vi mätt antalet gilla-markeringar och jämfört det med siffrorna från valet 2010. Samtliga partier har ökat men det finns klara ”vinnare” och ”förlorare” i kampen om gilla-markeringarna.

Vinnarna på Facebook är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har en total ökning från noll gilla-markeringar i förra riksdagsvalet till över 88 000. Störst är dock Socialdemokraterna med 92 000 likes. Förloraren på Facebook är Kristdemokraterna med enbart 7128 likes.

Även på Facebook finns det ett regeringsalternativ som har en klar majoritet av marknadsandelarna. Dock har Sverigedemokraterna ensamt lika stor andel som Allianspartierna har gemensamt.

Instagram är ett ungt medium och fanns inte på marknaden förra valet. Miljöpartiet har störst marknadsandel av Instagram följare av riksdagspartierna med 31% av följarna. Partierna på Instagram idag ligger inom samma nivåer av följare som Twitter gjorde för 4 år sedan.

Valet 2014 avgörs i större utsträckning i de sociala medierna än valet 2010 gjorde. Förmodligen är det här en utveckling som vi kommer se under kommande val. Kom ihåg var ni såg det först!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>