Guldets hemlighet

Guld..igen…

Det var rubriken när Handelskammaren samlade Niclas Carlnén VD för Malmö FF och Klas Tjebbes, VD för FC Rosengård för samtal på en Guldlunch. Frågan var såklart vad det är som gör att man kan vinna Guld och sedan fortsätta vara framgångsrik. Finns det ett recept och vad kan företagen lära sig?

Både Klas och Niclas hade ganska tydliga och liknande budskap. De kretsade sammanfattningsvis kring kultur.

  • Det gäller att förtydliga kulturen i hela organisationen så kortfattat och enkelt som möjligt. Och det gäller att ständigt sköta den och successivt höja lägsta nivån. Det handlar om att prestera tillsammans.
  • Många har värdegrunder med vackra ord. Men värdegrund skapas mest genom handlingar.
  • Identifiera förbättringar och försök bryta ner dom till action – det man gör, inte det man säger.

Rekrytering togs upp som ett exempel.

  • Varför skall toppkrafter välja vår organisation om vi inte är den som kan betala allra bäst? Vad kan vi erbjuda i stället? Ett svar kan finnas i värdegrunden.

Exempel: Niclas tog följande. MFF identifierade Southampton som den klubb i Europa med bäst fysisk status. Så föreningen approcherade en person från teamet där. Chefen hade MFF knappast kunnat locka. Men en yngre medarbetare i hans team som kan kulturen och processen kan se MFF som ett intressant steg i karriären.

Det finns nog mer här att hämta för företag, så kanske skall guldföreningarna ge sig in i management-läromedelsbranschen

Mer här

/PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>