HD/Sydsvenskans aperitif om E6

En bra effekt av att HD/Sydsvenskan nu är samma tidning är att vi har fått ett organ som täcker hela den funktionella regionen på svenska sidan Öresund (Åtminstone dess centrala orter). Därmed öppnas för journalistik om hela denna viktiga region som ju vuxit med +75% sedan 2000 vilket är oustanding mest i Sverige genom nya pendlingsmönster och inflyttning. (Se här och här.)

Nu fokuserar tidningen på E6, som är regionens pulsåder. Fokus ligger på trängsel och olyckor som uppstår när massiv transittrafik skall samsas med regionens inre rörlighet. Notera att det är denna inre rörlighet – kompetenspendlingen – som skapar mest nationalekonomisk nytta eftersom transit i teorin alltid har alternativ, vilket pendlingen sällan har. (Samma trängsel gäller för övrigt på järnvägsspåren).

Detta är en intressant aperitif, aptitretare, på vad som komma skall när trafiken för transitlastbil enligt våra scenarier ökar med mellan 60-90% genom Skåne (se här). Vi går mot en situation som liknar alpernas med den debatt som finns där.

Debatten om transit är viktig också för hela Öresundsregionen när vi talar om kommande fasta förbindelser.

Om vi inte investerar i tid kan transit-trafiken ta tillbaka och stänga den kompetenspendling som nu vuxit fram och som är en nyckel för att skapa tillväxt. Varför? Stora arbetsmarknader är bättre på att matcha motivation, kompetens mellan anställda och företag. det ger fler jobb och effektivare insatser.men om trängseln ökar pendlingstiden minskar storleken på arbetsmarknaden eftersom färre orkar pendla.

Se där en skånsk utmaning för nationell tillväxt.

HD/Sydsvenskans artiklar hittills bl a  här och här

/PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>