KK-kampen om forskarpengar

Goda möjligheter till samverkan mellan företag och högskola är viktigt för näringslivet. Det finns ett klassiskt gap mellan företag och akademi, som delvis har lite olika mål. Företag har svårt att donera pengar till högskolor, dvs stötta grundforskning med litet inflytande. Endast 3% av företagens forskning klassas som grundforskning enligt SCB. (Det kan däremot privatpersoner och stiftelser göra.) Högskolorna har för sin del svårt att bli renodlade utvecklingsavdelningar till företag. Men ofta kan dessa mål mötas i projekt kring tillämpad forskning genom exempelvis forskarparker eller doktorandprogram.

En viktig aktör i Sverige är KK-stiftelsen som under många år byggt upp kompetens kring detta och som årligen finansierar verksamhet bland annat kring tillämpad forskning och samverkan med företag. Bland annat lägger man 300 miljoner per år på den nyare högskolorna. (Di gamle – som Lund – har mycket större anslag, men får inte pengar just från denna pott)

De senaste åren ser fördelningen ut så här:

Det är på sin plats att gratulera Halmstad som målmedvetet jobbat sig upp som framgångsrik på det här området. Och det betyder mycket som Handelskammaren ordförande Nicolas Hassbjer, känd entreprenör med rötter i just Halmstad, också konstaterar i en intervju i KK-stiftelsens årsredovisning. Se här (sid 22).

Andra har anledning att se det här som en utmaning.

/PT

(Research av underlaget i tabellen är gjord Leonardo Tengdahl, praktikant på Handelskammren.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>