Tätare Malmö

Idag (5 feb 2015) har Handelskammaren fått äran att öppningstala på NYLOKALs mässa som har premiär i Malmö på Malmömässan.

En viktig aspekt av lokaler och kontor är förtätning. De som finns i förtätade miljöer med god tillgänglighet har lättare att finna den kompetens som krävs. Tillgången till nordens största internationella flygplats – Copenhagen Airport – och det faktum att arbetsmarknaden i Öresundsregionen vuxit mycket kraftfullt förklarar varför Malmö numera attraherar så många nya huvudkontor.

Inte bara storlek på en region spelar alltså roll utan också tätheten. Här står sig Malmöregionen väl med svenska mått mätt. Malmö är betydligt mer förtätat än exempelvis Göteborg.

Stockholm är klart mest förtätat i Sverige. Notera sedan att det är rejäla gap mellan varje steg på prispallen.

Så till lokal-aspekten.

Alla storstadsregionerna har en hel del förnyelse av sina kommersiell lokaler (inklusive kontor). Men trenden vad gäller nya lokaler ser ut att stärka Malmö ställning som centralort, medan Stockholms kommun snarast tappar till sitt omland vad gäller nya lokaler. Här är statistiken för bygglov av lokalhus, dvs nya ytor som inte är boende.

Som framgår är det en enorm ryckighet i bygglovsansökningar och beviljanden. Men Malmö kommuns andel av region Stor-Malmös bygglov för nya lokalhus har ökat trendmässigt i det nya Milleniet. (Stor-Malmö avser här Malmö+Lund och omgivande kommuner, inte hela FA Malmö-Lund-Helsingborg) Det tyder på fortsatt förtätning av kommersiella ytor och kontorsmiljöer i regionen. Stockholm växer också, men i ökande grad utanför kommungränsen. Göteborg är mellanmjölken i sammanhanget – här är splitten mellan region och centralort ungefär 50-50 under hela perioden.

När regioner förtätas, blir som regel också deras befolkning tätare (ekonomiskt). Vi får hoppas det stämmer.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>