Festivalsäsong för politik

Folkemøde i juni och Almedalen i juli. De politiska festivalerna är igång.

Den danska versionen är inspirerad av den svenska men genomförs såklart på danskt vis. Den är mer kompakt i tid och rum. Allinge på Bornholm är betydligt mindre än Visby och därför trängs arrangörerna ihop i tätt packade tält. Folkemødet klaras av på fyra dagar och partierna delar helt enkelt dagar med varandra. I Almedalen får varje parti en dag var. När det fanns fem partier var det ok, men med åtta blir det en marathon i sävligt tempo och det kan bli dess fall – det behöver åtgärdas. Det är mer driv i den danska versionen.

I år präglas Folkemødet dessutom av att det skrevs ut ett folketingsval veckan efter (18 juni). Detta ledde till att många politiker prioriterade att kampanja på hemmaplan och ställde in medverkan. Trots det slogs nytt rekord av seminarier och besökare.

Som en PR-byrå chef sa: ”Det visar sig att det går att debattera politik alldels utmärkt utan politiker, fler kanske skall stanna hemma även nästa år..”

Intressanta inslag i den danska debatten är frågor som statsfinanser och skatter, i synnerhet arvskatten (avskaffad i Sverige men höjd i Danmark) och olika kreativa avgifter staten hittar på.

Det finns en intressant debatt om urbaniseringens baksidor på temat ”Utkantsdanmark” dvs det Danmark som finns på kanterna, utanför de stora städerna. Det har blivit en fråga som alla partier förhåller sig till. Det stora statsbärande borgerliga partiet, Venstre, har lagt en politik där man vill utlokalisera statliga jobb i hela landet. Den frågan finns anlednig att analysera mer.

Folkemødet hade också en mängd intressanta debatter, bland annat om kreatvitet och tillväxt där den danska handelskammarens VD Jens Karskov förde ett mycket spänstigt samtal med Danske Banks VD.

Om Almedalen eller Folkemötet är bäst är lite som att välja mellan coca cola och pepsi, mycket en smaksak. Men Almedalen har spätts ut för mycket i tid och det påverkar smaken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>