Greater Cooperation i Öresund?

Alla talar om det, men nästan ingen har sett det. Avtalet om Greater Copenhagen – organisationen som skall ta över efter Öresundskommittén.

Vad undertecknad kunnat inhämta är dock alla viktiga sakfrågor med i den nya dealen – i synnerhet arbetet med integration.

Det verkar också finnas en acceptabel kompromiss om styrkeförhållanden – fördelning av makt i tjänstemannaorganistion och styrelse. Danska sidan får hålla ordförandelubban något mer, men såvitt jag förstår är röstkraften i övrigt alltså balanserad. Därmed bör slutsatsen vara att vi skall gå vidare med avtalet från svensk sida.

Visst kunde man tänka sig alternativ. Till exempel målfokuserade organisationer var vart och ett av de viktiga syftena (en för kultur, en för gränshinder, en för inward investment etc). Men fördelen med den samlade organisationen att regionernas ledare får en bättre överblick.

Svenskar tenderar att se avtal som Guds lag medan danskar ser dem som utgångspunkter för kreativitet. Det är nog därför i det dagliga arbetet som vi till slut får se vad som gäller. En rimlig variant är att köra ett antal år och utvärdera det som nu ändå verkar gott nog.

Det finns några bra saker med det ”nya” danska intresset.

# det är sant att det kan vara bra med lite organisatoriska omtag
# framför allt inser Kph och Själland numera att det finns massor med tvåmiljonersregioner men betydligt färre 4-miljonersregioner (befolkningsmässigt) i västvärlden. Är vi 4 på riktigt kan man spela i högre ligor. Den insikten om att det finns ett danskt egenintresse är mycket viktig och välkommen

Men samtidigt är det danska fokuset på branding nog överdrivet.

#Inward investment (arbetet med att locka hit företag utifrån) spelar sin roll. Men det är på marginalen. Vill vi få tillväxt är det egna insatser med affärklimat, utbildning, fou med mera som spelar roll. Och det är därför integrationen över Öresund spelar så stor roll. Vi behöver få ut effekt av ”våra” 4 miljoner. Kanske finns ett politiskt önsketänkande att jobben kommer till oss utifrån så att vi slipper jobbiga egna reformer

#Dessutom: företag gör sina egna sakbedömningar vid etableringar. Man kan inte tratta investerare i en one stop shop. Arbetet med inward investment har professionalserats avsevärt de senatse 10-15 åren. Men jag har känslan av att den inte alltid bygger på en ärlig och krass analys av våra styrkor och vilka nischer vi är attraktiva för som region.

Den 9 november kör Handelskammaren och Dansk Erhverv ihop med Dansk Industri ett event om greater copenhagen. Vore kul om politiken är klar till dess.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>