Därför kan Öresundsbron inte stängas

Vi har fått många frågor om Öresundsbron och att regeringen nu verkar förbereda möjligheten till stängning enligt medieuppgifter.

Men det är inte en åtgärd som ska vara med i paletten. Här är några av de viktigaste skälen.

(Helt bortsett från mänskliga och andra rimliga hänsyn.)

Update: Anna Johansson säger nu att det handlar om att ha beredskap vid säkerhetshot. Men det finns redan avtal som täcker bl a detta. Se länk här till avtal om polissamarbete.

#1 Det kostar en miljard per dag.

det ekonomiska värdet av att stänga bron är i runda slängar en miljard svenska kronor per arbetsdag. Detta baserat på värdet av handeln av varor och tjänster mellan Danmark o Sverige. Allt går inte via bron, men väldigt mycket av varuvärdet. Därtill sker en bra andel av handeln med Tyskland med flera den vägen, inte minst på järnvägen. Så det är en hygglig ”ball park figure” som det heter. (Handeln är ca 200 miljarder danska kronor per år. Arbetspendlingen är just nu på årsbasis ytterligare omkring 5,5 miljarder per år. )

Men det är värre än så. Idag har företag inte lager. Därför innebär även enstaka dagar med stängd bro att förtroendet för företag som affärspartner sviktar.

Så efter tolv dagar är en stängd bro redan dyrare än det extra anslaget till migration på 11 miljarder som regeringen la fram nyss (prop. 2015/16:47)

Öresundsbron trafikeras av närmare 700.000 yrkesfordon per år. Göteborgs hamn har som jämförelse 550.000.

#2 svenska internationella relationer och affärsflyg

Copenhagen Airport är sett till antalet svenska passagerare Sveriges viktigaste internationella flygplats tillsammans med Arlanda. Affärsflyget med näringslivet beslutsfattare med mera skulle lida mycket stor skada. Uteblivna kontakter, uteblivna affärer. Omkring 15 % av Kastrups resenärer kommer via bron.

#3 Det är en del av svensk inrikestrafik

Detta är inte ”bara” en bro mellan Danmark och Sverige. Öresundsbron är en del i den svenska  ryggraden  för trafik. Det är en bro mellan Malmöregionen och hela Sverige. Transportörsansvaret – att tågpersonal skall kolla pass i stället för polisen som föreslagits – innebär att SJ kan ställa in tåg till Stockholm, enligt uppgift. Det illustrerar poängen.

#4 Sverige äger inte Öresundsbron.

Danmark och Sverige äger Öresundsbron tillsammans. Därmed äger inte svenska regeringen denna fråga. Regeringen kan stänga av E4an och E18an och tunnelbanan utan att fråga någon. Men inte bron.

Skulle man trots allt vilja försöka kan bara noteras att länderna (enligt artikel 12 i avtalet om brobygget) är solidariskt ansvariga för ekonomin. Om Sverige ensidigt försöker strypa brons kassaflöde (bilarna) bör detta vara grund för ersättning till Danmark. (se #3 ovan om nån tror att Danmark inte bryr sig. CPH är Köpenhamns största arbetsgivare). Bara för att ta ett juridiskt hinder.

Alternativet?

Lyft lige røret og ring.

I stället för att spela shack om detta med Danmark, kanske man kunde prova att samtal om detta som ett gemensamt problem.

En variant är som sagt att göra pass kontroll under färd. Polis kliver på i Danmark, kollar handlingar och hjälper papperslösa av tåget. Gärna i Stockholm, när det gäller SJs tåg.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>