Brexit: förhandlingarna har redan börjat

Alla visste att ett Leave resultat skull leda till turbulens, men det som skett de senaste dygnen är mer än ens pessimisterna fruktade. Fritt fall. För Storbritanniens del, vill säga.

En fråga som nu debatteras är när förhandlingarna skall börja. Men många verkar ha missat att de redan har inletts.

En av de viktigaste aspekterna av förhandlingen är nämligen dess tidsram. EU-fördragets artikel 50 som reglerar hur utträdes-processen går till har nämligen en extremt viktig regel om tiden. Efter två år löper den helt enkelt ut. Då måste man lämna oavsett om det finns ett avtal. Designen är gjord för att skapa press på den som vill ha förändring – den som lämnar.

Därför har Leave sidan inte så bråttom. (Förutom att Leave:s ledare inte verkade tro att de skulle vinna och än mindre förberett sig på det.)

För Storbritannien som är den som mest behöver ett avtal är det en nackdel att förhandla med klockan tickande. För EU är det ett effektivt sätt att skapa press på britterna att få så bra betalt som möjligt för accessen till EU. Det är som i en fotbollsmatch. Det lag som leder eller klarar sig vidare på oavgjort har inget emot att låta matchklockan rinna ut.

Därför vill britterna helst ”tjuvstarta” förhandlingarna, allra helst förhandla helt utan tidpress och vara klara innan man utlöser art 50. Därför vill de inte lämna in ansökan om att lämna med någon brådska. Det vet EU att britterna vet och därför säger de ”ingen ansökan, ingen förhandling.”

Britternas trumf på hand är att de avgör helt själva när de startar klockan (genom att skriva och be om att inleda processen enligt art 50). EUs trumf är att de kan vägra förhandla innan art 50 åberopas av britterna. Frågan är vem (vems medborgare) som viker sig snabbast här.

En del diplomater anser att tidsaspekten med deadline är så avgörande att britterna är beredda att vänta mycket, mycket länge på att lämna in art 50. Kanske till efter Frankrike haft presidentval och Tyskland haft förbundsval?  Båda dessa val sker nästa år 2017…

Den avgörande förhandlingen om förhandlingen är alltså redan igång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>