Trump och världshandeln. Now what?

Många undrar om vad som händer i USA nu. Det viktigaste för näringslivet är handelspolitiken. Sedan finns Obamacare och offentlig upphandling som två andra viktiga områden.

Trump har inte talat så mycket om att strypa handeln med EU. Måltavlan har varit NAFTA (Mexico och Canada) och Kina. Detta drabbar såklart näringslivet eftersom nästan alla större värdekedjor är globala. Många företag i Sydsverige och Sverige och EU har produktion i Asien som är relaterad till detta.

EU-USA berörs troligen inte direkt. Men indirekt blir effekterna viktiga.

Det kommer dröja kanske hela 2017 innan vi vet var detta slutar.

Men så här är läget.

 1. NAFTA

Nafta heter avtalet som Bill Clinton skrev under 1994. Amerikanska handelskammaren var djupt inblandad och deras utvärdering finns här.

I korthet berör avtalet 14 miljoner jobb mycket direkt. Om det upphävs menar Handelskammaren att det kostar 3,5 miljoner jobb.us-chamber-trump

Avtalet kan sägas upp med sex månaders varsel. Men det är Kongressen som måste göra det (även om det debatteras lite om processen – detta har aldrig hänt tidigare).

Trump har sagt att han skall omförhandla och om det inte blir en ”mycket bättre” ny deal så ska han säga upp avtalet. Detta lär ta tid. Men till skillnad från Storbritannien, (som lär ha haft fyra stycken (!) förhandlare i hela kungariket som skall omförhandla 150 handelsavtal) så har Washington en hel armé med förhandlare. Så tro inte att man inte kommer försöka.

Sägs avtalet upp kan företag eller handelskammaren i USA mycket väl stämma staten.

2. Kina

Med Kina har USA vanlig status inom WTO. Det kan beskrivas som en handelsrelation på en massa områden, men är man petig så är det inget regelrätt avtal. Kina är heller inte med i det stora avtalet USA-Asien som förkortas TPP (Trans Pacific Partnership) och som blev klart i år.

Här kan USA agera och snabbare höja vissa tullar, men det måste troligen processas inom WTO vilket lär innebära en broms på stolleproven. USA måste dock räkna med motdrag. I så fall talar vi inte om förhandlingar, utan mer schackspel.

Ett exempel som har använts är Apple: Iphone tillverkas i Kina. En Iphone skapar värden på flera hundra dollar, varav Kina får behålla 6 dollar genom tillverkningen där. Vem har mest att förlora?

En djupare analys av Kina, USA och Trump här:

Och återigen: Kongressen behöver vara med på noterna. För att fortsätta liknelsen med Schack. Trump kan flytta fram en bonde, men resten av spelet styr kongressen.

 

  1. Handelskammaren kommer bromsa

US Chamber of Commerce (amerikanska handelskammaren) är utan jämförelse den organisation i Washington som lägger mest kraft och pengar från näringslivets sida. De har loklaer mitt emot Vita huset och har hittills i år spenderat ca 800 miljoner kronor på lobby.

us-chamber-house

De har redan gått ett par ronder med Trump. Se New York Times här till exempel (klicka på länken) Trump and U.S. Chamber of Commerce Pull No Punches on Trade Policy

Trump har svarat såklart (se här)

Handelskammaren har arbetat hårt för frihandel under valrörelsen och direkt stöttat ett stort antal kongressmän och senatorer (Man betalar helt enkelt en del av deras kampanjer. Bland andra John McCain, se pressrelase här ).

us-chamber-mccain

Här finns en stark frihandelsvänlig allians som kommer bromsa tillväxtfientliga förslag i kongressen och senaten.

 4. Övrigt – som om ett stort företag läggs ned

Danska analyser pekar på läkemedelsindustrin som är stor för deras del och där spelar Obama Care en roll. Obama Care lär rullas tillbaka nu. Det spelar roll för många i den industrin, men det är inte något som påverkar alla över en kam. (Viktig var också en folkomröstning i delstaten Kalifornien om pristak på mediciner som röstades ned. Mer här)

America First kan betyda att det blir svårare för utländska företag att vinna kontrakt genom offentlig upphandling. Men det är väldigt tidigt att analysera ännu.

Danska analyser har talat om en Trump effekt på att man tappar mellan 10.000 och 25.000 jobb (olika bud har förekommit). Om vi antar att Skåne/Halland liknar Danmark så är det ett par till några tusen jobb. Som en stor företagsnedläggning. Småland och Blekinge har stor export och där är det mest handelsavtalen som man får avvakta.

PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>