Nyligen släppte SCB statistik för sysselsättningsutvecklingen år 2015 i olika regioner i Sverige. I Sydsverige växte sysselsättningen i privata näringslivet med 1,3 procent. Utvecklingen är betydligt starkare än 2014 då sysselsättningen växte med 0,4 procent men något svagare än riksgenomsnittet för 2015 på 1,6 procent.
Skillnaderna är dock stora inom regionen. Medan sysselsättningen ökade snabbt i Kronoberg och Skåne med dryga 1,5 procent steg den med blygsamma 0,1 procent i Kalmar. I Blekinge och Södra Halland växte sysselsättningen i privata näringslivet med 0,5 respektive 0,6 procent.
Strukturomvandlingen mot mer tjänstetung produktion fortsätter att prägla utvecklingen. Medan sysselsättningen faller kraftigt i tillverkningsindustrin växer tjänstebranscherna. Mellan år 2008 och 2015 sjönk antalet sysselsatta inom tillverkningsindustrin med cirka 28 000 personer i Sydsverige. Samtidigt ökade antal sysselsatta inom företagstjänster med 14 000 personer och inom handel med 7 000 personer.
Strukturomvandlingen bidrar också till stora skillnader inom regionen. Medan de mer industritunga delarna i sydost har haft en lägre sysselsättningstillväxt sedan 2008 har de mer tjänstetunga delarna i sydväst haft en högre sysselsättningstillväxt. I Södra Skåne, som har lägst andel sysselsatta inom tillverkningsindustrin, växte antalet sysselsatta med 10 procent från 2008 till 2015.
Men befolkningsutvecklingen och därmed sysselsättningsgraden skiljer också sig mellan de olika delarna av Sydsverige. Södra Skåne, som har haft den snabbaste sysselsättningstillväxten, har också haft den snabbaste befolkningstillväxten i åldersgruppen 20-64 år och sysselsättningsgraden i Södra Skåne är fortsatt lägst i regionen med 72 procent. Kronoberg, Kalmar och Södra Halland har alla en hög sysselsättningsgrad på 79 procent. Att Kalmar har en fortsatt hög sysselsättningsgrad trots svag sysselsättningstillväxt beror delvis på att antalet personer i arbetsför ålder minskar. Även i Blekinge minskar antalet personer i arbetsför ålder.
Källa: Statistiska Centralbyråns Registerbaserade Arbetsmarknadsstatistik