När två blir en – nytt polisavtal i Öresund

Så har nu svenska och danska regeringen kommit överens om samarete kring gränskontrollerna i Öresund. Beskedet kablades ut från danska justitiedepartementet i fredags kväll. Länk till pressmeddelandet finns här.

Kanske lite symptomatiskt att man lade ut det sent fredag eftermiddag. Inte precis bästa pressläggningstid och kanske ett uttryck för att man är osäker på var opinionen t ex på Jylland står.

Avtalet gäller polisens samverkan kring de gränskontroller som sker enligt Schengen. Som danske justitieministern påpekar så kan den svenska regeringen ensamt göra mest för att underlätta pendlingen genom att helt enkelt ta bort ID-kontrollerna på tågen.

Faktum är att pressen på ett sådant beslut nu ökar. ID-lagen är en svensk lag och kan justeras nu när polisen mer effektivt kan hantera kontrollen. En möjlighet är ju att undanta tågen i Öresunds från iD-lagen. Eller helt avskaffa lagen.

Detta var baktanken redan för även ett år sedan när Handelskammaren föreslog just en sådan lösning som nu ser ut att ta form. Vi skrev till statsministern 4 december 2015.

brev lovfen dec 2015

Liksom till ansvariga ministrar i april 2016:

brev ygeman april 16

Detta har vi upprepat otaliga gånger. Nu verkar danska regeringen gå med på sin bit av en sådan lösning. Det är mycket glädjande – och såklart också bra att regeringarna nu tycks vara på speaking terms igen, vilket knappast var fallet 2015. Detta förtjänar respekt så här långt – detta är trologen inte lätt politiskt för danska regeringen.

En slopad eller åtminstone ändrad ID-lag vad gäller tågen är nu en självklar uppföljning från svensk sida.

Då kan vi nämligen nå en lösning som kan uppfattas som stabil och trovärdig för pendlarna. I normalfallet ska det inte förekomma gräns mellan Sverige och Danmark. Punkt. Men vid tillfälligt undantagstillstånd, som nu råder, behövs lösningar som kan genomföras med minimal tidsspill för pendlarna. nu kan vi nå en sådan lösning.

Men vi är inte där än, så vi på Handelskammaren fortsätter nynna på vår visa och se fram emot kommande gyllene tider. Vi hoppas regeringen sjunger med. Annars är videon här.

gyllene

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>